Når skrev du sist et brev?

1 May

DSC_0267

En fin artikkel publisert i Aftenposten den 07.apr. 2013 

 

De færreste skriver brev lenger. Kanskje nettopp derfor er brevet i ferd med å gjenoppstå i en ny form.

Ingunn Økland, Kommentator

Når skrev du sist et brev som skulle være bra? Som du tenkte at mottageren ville ta vare på og kanskje lese flere ganger?

Jeg skrev slike brev for omtrent tyve år siden, da kjæresten min bodde i andre byer. Brevene fra ham er det eneste jeg tar vare på av gamle papirer.

Endeløs skriftproduksjon

I 2013 skriver nordmenn som aldri før, men i mindre pretensiøse formater.

Fremtidens bibliotekarer får det kjedelig når de skal systematisere vår endeløse skriftproduksjon. Bare tanken på at Nasjonalbiblioteket skal ta vare på denne tekstmassen, må virke lettere utmattende på en hel yrkesgruppe. Digitaliseringen har gitt skriftspråket et demokratisk løft – og samtidig skapt nye skiller mellom hverdagstekster og eliteskrift.

For det er jo ikke slik at eldre former forsvinner, selv om de færreste bruker dem. Snarere kan selve nedgangen skape ny interesse. Å fornye en døende sjanger blir et poeng i seg selv. Om ikke lenge kan brevet få samme status som vinylplaten; en eksklusiv formidlingsform med så mange slitesterke kvaliteter at den overlever – og blomstrer – til tross for tekniske nyvinninger.

Film, litteratur og Roger Federer

De siste årene er det samlet og publisert en strøm av brevsamlinger.

Det dreier seg ikke bare om avdøde forfattere som levde i brevets storhetstid, som Samuel Beckett, Saul Bellow og Italo Calvino (utkommer i mai). Nålevende forfattere eksperimenterer med sjangeren. Det beste eksempelet nå er korrespondansen mellom Paul Auster og J.M. Coetzee.

De to verdensberømte forfatterne har akkurat publisert sine brev i bokform på det amerikanske forlaget Viking Penguin. Here and Now: Letters 2008–2011 er en søkende og smart korrespondanse om alt fra film, litteratur og sex til finanskrise og utsøkte sportsprestasjoner, det siste som regel eksemplifisert ved tennisspilleren Roger Federer.

Les resten av artikkelen HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: